Divji recepti

Prijetno je pojesti nekaj divjega vsak dan. Priprava jedi z užitnimi divjimi rastlinami, gobami in divjimi plodovi je enostavna. Jedi so prav posebno in na svoj način okusne – takih okusov ni moč kupiti –, resda kdaj tudi na bolj izvensrediščen način. To je hrana za moč, za spoznanje, kaj hrana sploh je.

Priprava divjih jedi je ustvarjalna in ne le da dopušča, ampak zelo podpira improvizacijo. Tako je razdelek Divja hrana nič manj kot trajen koncert sodobne improvizirane kulinarike na divjo temo. Recepti v njem so seveda le motivacijski navdih, da si potem vsak sam izmisli kaj podobnega ali nekaj povsem drugačnega. Saj vseeno je, vse eno je.

Pravzaprav je potreben le en sam recept, s katerim potem improviziramo v neskončnost in spet nazaj.
Potrebujemo: nekaj divjega, nekaj kultiviranega, ne premalo zdravih maščob (maslo, mast, hladno stisnjena olja in bučno olje), malo soli.
Postopek: zmešamo ali skuhamo ali spečemo oziroma popražimo.
Pa dober divji tek in hvala za to čudovito hrano!
 
 Pokaži več

To je podvig za močne roke, sposobne hitrega mešanja, sicer imajo roke precej opravka z brisanjem »napljuvanega« sadnega sira vsenaokoli lonca in nad njim.
Najprej pripravimo sadno mezgo iz jerebike in jabolk kot za marmelado. Utežno razmerje med njima naj ... nadaljuj z branjem

Drobno sesekljano čebulo zmešamo z dvema žlicama jerebikove marmelade, ščepcem soli in malo vode. ... nadaljuj z branjem

Skorš je zelo primeren za sušenje, to suho sadje pa je zelo samosvoje in nadvse okusno. Zaradi enostavnosti postopka in nenazadnje tudi videza suhih dobrin – marmelado je namreč nekoliko težje posušiti – za sušenje uporabimo še čvrste in trpke ... nadaljuj z branjem