O piškotkih

Za kaj se piškotki uporabljajo?

Spletna mesta uporabljajo piškotke za ponujanje prilagojene izkušnje uporabnikom in za zbiranje informacij o uporabi spletnega mesta. Mnoga spletna mesta uporabljajo piškotke tudi za shranjevanje informacij, ki zagotavljajo dosledno izkušnjo med deli mesta, npr. nakupovalni voziček ali prilagojene strani. Na spletnem mestu, vrednem zaupanja, lahko piškotki obogatijo izkušnjo, tako da mestu omogočijo, da si zapomni vaše prednostne nastavitve ali da se vam ni treba vpisati vsakič, ko obiščete spletno mesto. Nekateri piškotki, na primer tisti, ki jih shranijo reklamni trakovi, lahko ogrozijo vašo varnost, saj sledijo mestom, ki jih obiskujete.
 

Ali lahko blokiram piškotke?

Da, piškotke lahko blokirate ali dovolite na vseh spletnih mestih oziroma izberete spletna mesta, katerih piškotki so dovoljeni.
 

Ali naj blokiram vse piškotke?

Ni nujno. če blokirate vse piškotke, sicer pomagate pri zaščiti svoje zasebnosti, vendar omejujete svojo izkušnjo na nekaterih spletnih mestih. Izberite, na katerih straneh želite dovoliti piškotke. Najprej blokirajte vse piškotke, nato pa jih po potrebi dovolite na tistih spletnih mestih, ki jim zaupate.
 

Kako izbrišem piškotke?

Piškotke lahko izbrišete tako, da greste v brskalniku pod nastavitve/zgodovina in nato izbriši zgodovino brskanja, ter označite piškotke (odvisno od brskalnika, ki ga uporabljate).
 

Kaj so začasni piškotki?

Začasni ali sejni piškotki bodo odstranjeni iz računalnika, ko zaprete spletni brskalnik. Spletna mesta jih uporabljajo za shranjevanje začasnih informacij, na primer elementov v nakupovalnem vozičku.
 

Kaj so trajni piškotki?

Trajni ali shranjeni piškotki ostanejo v računalniku, ko zaprete spletni brskalnik. Spletna mesta jih uporabljajo za shranjevanje informacij, na primer vpisno ime in geslo, tako da se ni treba vpisati vsakič, ko obiščete neko mesto. Trajni piškotki lahko v računalniku ostanejo več dni, mesecev ali celo let.
 

Kaj so lastni piškotki?

Lastni piškotki so s spletnega mesta, ki si ga ogledujete, in so lahko trajni ali začasni. Spletna mesta te piškotke včasih uporabljajo za shranjevanje informacij, ki jih bodo znova uporabila, ko naslednjič obiščete to mesto.
 

Kaj so drugi piškotki?

Drugi piškotki so iz oglasov drugih spletnih mest (na primer pojavnih oglasov ali reklamnih trakov) na spletnem mestu, ki si ga ogledujete. Spletna mesta te piškotke uporabljajo za sledenje vaši rabi spleta za tržne namene.
 

IME PIŠKOTKA

NAMEN
 
TRAJANJE
_utma Se uporablja za določanje unikatnih obiskov na spletni strani 2 leti
_utmb Se uporablja za določanje povprečnega časa na obiskovalca na spletni strani 30 minut
_utmc Preračunava kdaj ste zaprli brskalnik ko zaprete brskalnik
_utmz Se uporablja za določanje kako ste prišli na stran (z iskanje, povezava z druge strani, preko oglasa,…) 6 mesecev
viewed_cookie_policy Se uporablja ali je obiskovalec videl obvestilo o piškotkih 2 leti
PHPSESSID Piškotek je povezan s sejo strežnika in izgine, ko poteče seja oziroma ko zaprete spletno stran in je ključnega pomena za delovanje strani. ko zaprete brskalnik
_icl_current_language Se uporablja za prikazovan jezik na spletni strani ko zaprete brskalnik
_icl_visitor_lang_js Si zapomni osnovni jezik na spletni strani 12 mesece
language Se uporablja za nastavitev izbranega jezika 1 mesec
currency Se uporablja za izbiro valute v trgovini 24 ur
__atuvc Beleži posodobitev strani (košarica, količina v košarici, itd,…) 2 leti
BITRIX_SM_GUEST_ID Zabeleži podatke uporabnka kadar se ta prijavi na stran 12 mesecev
BITRIX_SM_LAST_VISIT Zabeleži kdaj je uporabnik nazadnje obiskal stran 12 mesecev