MAK
– le pri vrtnem maku so vijolični ali beli – alpski mak odvisno od podvrste cveti rumeno, oranžno ali belo.Vse vrste makov, od katerih v tem času najpogosteje vidimo poljski mak, so užitne (mladi listi, popki, cvetni listi), mleček vrtnega maka pa je zelo omamen – posušen je znan kot opij. Zaradi tega ima vrtni mak, oziroma vsi njegovi deli, ki vsebujejo mleček, psihoaktivno delovanje. Vrtni mak je izključno gojena rastlina: Že več tisočletij je ena najpomembnejših zdravilnih rastlin, ki pa gre z vrtov zlahka po svoje,. Vsebuje več kot 40 alkaloidov. Med njimi je najpomembnejši morfin, ki ga je v opiju več kot ostalih alkaloidov, po vsebnosti pa mu sledita noskapin in kodein. Zanimivo je, da so alkaloidi le v mlečku, ki ga največ vsebujejo zelene glavice. Le semena in cvetni listi so brez njih, vendar je mlečka v drugih delih bistveno manj kot glavicah. Še zanimivejše je, da drobižna semena opijskega (vrtnega), uporabljamo za pripravo makovk, potic in drugega peciv: Ponekod ga s tem namenom – vzgoja zaradi pridelka semen – vidimo na njivah in vrtovih.
Za prehrano so uporabni mladi zeleni listi, cvetni listi in dozorela semena poljskega maka, ki ne vsebuje opijskih alkaloidov, enako kot dozorela semena in cvetni listi vrtnega maka, ki so prav tako brez omenjenih alkaloidov. Z izjemo semen nimajo drugi deli posebnega okusa, so pa privlačni po videzu. Za okras jih dodajamo zelo različnim jedem – tako slanim kot sladkim – z nekaj domišljije pa jih zlahka uporabimo za pripravo sladic in podobnih jedi, v katerih imajo pomembnejšo vlogo.