NAVADNI BRIN – Juniperus communis

Sredozemske čarovnice so že davno poznale njegovo kadilo katerega so uporabljale za izganjanje vsega neugodnega, temnega in prav tako za vračanje zdravja. Stoletja so se ljudje z njegovimi razkuževalnimi močmi zoperstavljali števinim kugam in z njegovo raznovrstno zdravilno in obredno rabo ščitili sebe, domovanja in živino. Indijanci so ga znali uporabljati kot naravno zdravilo za zbijanje povišane telesne temperatute, blaženja sklepnih in mišičnih bolečin, za čiščenje, razkuževanje in krepljenje organizma. Stara ljudstva so vedela kako nam krepi mentalne sposobnosti in telesne moči. Dario mi je večkrat pripovedoval, kako ga je srečeval širom Himalaje in kako je na območju Tibeta še danes nepogrešljiv vsakodnevni spremljevalec obredji in znan kot učinkovito zdravilo zoper rakavih obolenj ter drugih večjih neravnovesji, katere je potrebno s pomočjo okrepitve notranjega ognja uravnati nazaj v ničelno točko in mir. In da, tudi pričevalci , katerih razkrite skrivnosti staroverstva je zapisal cenjeni Pavel Medvešček v knjigi Iz nevidne strani neba, so ga omenjaji, cenili, uporabljali in poznali njegove moči.
V Darievih botaničnih knjigah piše, da je brin lahko po rasti in obliki zelo različen, tako ga lahko srečamo kot mali razvejan grmič ali pa do 7 metrov visoko drevo. Listi so igličasti, zeleni, zgoraj pa imajo po sredi belo črto. Rastlina je dvodomna, kar pomeni, da so ženske in moške rastline ločene. Moški storžki so rumeni, dolgi do 3mm in odpadejo v zgodnji pomladi, kmalu po sprostitvi peloda. Iz ženskoga socvetja pa se po oprašitvi razvijejo jagode, katere potrebujejo dve leti, da iz zelene jajčaste oblike dozorijo do polne temno modre okrogle brinove jagode, grenko-sladkega, dišavnega in hkrati smolnatega okusa.
V mojih bukvah piše, da je planet te svete rastline sonce in njen element ogenj, da ima veliko zaščitno moč, visoko vibracijo ljubezni, zdravja in prav zaradi svoje ognjene moči veliko sposobnost čiščenja neugodnih energij.
Zdravilne lastnosti brina se skrivajo predvsem v njegovemu močnemu eteričnemu olju, brin pa vsebujejo še grenčino juniperin, dobrodejne čreslovine, smolo, grozdni sladkor, ocetno in jabolčno kislino pa kalcij, mangan, kalij in seveda tudi nekaj vitamina C.
Brin je ves zdravilen. Uporabljamo njegov les, iglice in vršičke, iz ljudskega zdravilstva je znana raba njegovih korenin, najbolj široko uporabne in cenjene pa so brinove jagode, katere vsebujejo največ eteričnega olja.
Pri uporabi brinovega eteričnega olja velja bititi previden, saj je zelo močan in zna večja količina povzročiti vnetja kože. Tudi pri količini zaužitih svežih jagod moramo biti previdni, da nam njihova velika razkuževalna moč ne razdraži želodca ali pa povzroči vnetja jeter.
Razkuževalne in očiščevalne moči brina pomagajo pri težavah s sečili, prebavili, dihali in ker zelo dobro prehajajo skozi kožo v globlja tkiva znajo dobrodejno delovati tudi pri poškodbah le teh.
Mesec oktobrt je pravi za bero brinovih jagod, katere lahko doma uporabite v najrazličnejših naravnih zdravilnih pripravkih.
Ob TEŽAVAH Z ŽELODCEM IN PREBAVO pijemo čaj iz strtih brinovih jagod, kateremu dodamo še kamilico, pelin in rman. Pri težavah z želodcem je dobro znano brinjevo žganje, katerega pridobivamo z destilacijo brinovih jagod. Če nismo vešči žganjekuhe nam bo pomagala tudi tinktura, katero naredimo tako, da 1/5 steklenice napolnimo z strtimi brinovimi jagodami, preostanek zalijemo z močnim domačim žganjem, kar pustimo stati na sobni temperaturi in svetlobi vsaj mesec dni, kasneje precedimo in pijemo po kapljicah po potrebi, ob težavah s črevesjem, krčih, ob vetrovih, pomaga pa nam tudi spodbuditi tek.
Pri TEŽAVAH S SEČILI nam brin pomaga pri odvajanju vode, razkuževanju in krepljenju naših sečnih poti in mehurja ter odpravlja sečno kislino. V ta namen pijemo čaj pripravljen iz strtih brinovih jagod kateremu dodamo še enake dele korenine luštreka, korenine gladeža in korenine sladkega korena. Zaradi grobe sestave te zdravilne mešanice pripravimo zavretek, kjer mešanico prelijemo z hladno vodo, jo grejemo do vrelišča, odstavimo, pokrijemo in pustimo vsaj še 10 min, da se vse zdravilne sestavine lahko izločijo v čaj. Pijemo svežegapo po žirkih, da tako ohranimo in zaužijemo kar se da največ zdravilnih sestavin zdravilnih zeli in eteričnega olja brinovih jagod.
Za OTROKE je priporočljiv sirup, katerega naredimo brez alkohola. 500g brinovih jagod prelijemo z približno 3l vode in jih pokuhavamo do mehkega. V starih bukvah piše, da vse skupaj nato pretlačimo skozi cedilo, a nam ob tem na koncu ostane bore malo, zato jaz mehko kuhanim jagodam samo odlijem odvečno vodo in jih dobro pretlačim, kahko uporabimo tudi palični mešalnik. Vse je odvisno od tega, kako gldadke in fine pripravke ste navajeni uživati. Na koncu dodamo toliko medu, da nastane sirupu podobna zmes. Moj pripravek je na koncu podoben marmeladi. Tak sirup je prijetnega okusa, dobrodejno upliva na prebavo, naša obtočila, krepi imunski sistem in nam spodbuja tek. Otrokom ga je priporočljivo dajati žličko eno uro pred obrokom.
Pri TEŽAVA Z DIHALI, predvsem ob prekomerno delujoči sluznici ali vlažnem bronhitisu si lahko pomagamo z vdihavanjem brinovega eteričnega olja razredčenega v vroči vodi. Tako poskrbimo za umiritev in manjše izločanje sluzi ter razkužitev in sprostitev vnetih dihalnih poti.
Ker eterično olje katerega vsebujejo brinove jagode dobro prehajajo v podkožje in s tem pomagajo tudi drugim snovem k boljšemu prehajanju in delovanju v globljih poškodovanih tkivih kot so mišice in vezi ga dodajamo mazilom, katerih namen je zdraviti in negovati tovrstne poškodbe.
Dobro je tudi poznano KNEIPPOVO ZDRAVLJENJE Z BRINOVIMI JAGODAMI pri katerem jemo brinove jagode, začenši s petimi. Vsak dan dodamo eno več, da pridemo do števila 15. Nato gremo s postopkom vzvratno, tako, da vsak dan pojemo eno jagodo manj, zopet do števila petih jagod. Jagode je pri tem potrebno dobro zgristi.
Ta terapija nam okrepi, očisti in uravna prebavo.
Še enkrat vam pravim dragi moji; Oktober je mesec ko se bere BRIN, rokavice v košare, dobro voljo v srce in pot pod noge.
Srečno, zdravo predvsem pa divje,
Vaša Vrana