ZELIŠČARICA

Čas je, da se na novo naučimo oziroma v sebi prebudimo stara znanja in vedenja o tem kaj vse z zdravilnimi zelmi, zato naj z vami podelim nekaj osnovnih napotkov kako do domačih čisto svojih čarnih in zdravilnih maž.Za čisto najbol osnovno in preprosto mažo bomo potrebovali 10g suhe zeli, 2 dl izbrane maže in okoli 30g čebeljega voska.
Maščobo pogrejemo v primerni posodi ( ne jeklo) na vodni kopeli, vanjo umešamo zelišča in vse skupaj narahlo pogrevamo, čas  je odvisen od vrste zeli in maže same. Po pretečenem času odstavimo iz ognja in pustimo pripravek še dan ali dva, da se zdravilne in čarne moči zeli dobro utopijo in spojijo z maščobo. Na koncu maščobo precedimo skozi fino sito ali gazo, ter mažo utrdimo tako, da jo zopet pogrejemo na vodni kopeli in vanjo raztopimo čebelji vosek. Če se bomo za mačšobo uporabili staro dobro preizkušeno mast, voska ne bobo potrebovali, če uporabimo hladno stiskana rastlinska olja ga bo potrebno malo več, pri rastliaskih maslih pa malo manj.

SIVKINO MAZILO - antiseptik, protibakterijski, protivnetni učinki. Pomirja razdraženo, vneto kožo. Po opeklinah, glivičnih obolenjih, pikih žuželk. Močni pomirjevalni učinki ob masaži zapestji in senc ... 
Pri tem mazilu rada dodam mnogo več zelišča, kot je ponavadi predlagano v receptu, ker imam rada, da močno diši, me s svojim opojnim vonjem miri in od mene v poletnih mesecih odganja vsakovrsten pikajoči leteči mrčes. Da pa mazilo dalj časa ostane na moji koži in jo s tem tudi blagodejno neguje za to mazilo vedno uporabim olivno olje, ki le počasi prehaja v naša globlja tkiva, se dolgo zadrži na naši povrhnjici in je tako tudi zelo primerno za razna masažna mazila.


GABEZOVO MAZILO -  Gabez spodbuja regeneracijo in rast kostnega in veznega tkiva, blaži bolečine, spodbuja prekrvitev in pomaga pri celjenju ran oziroma odpravi brazgotin. 
Uporablja se tudi pri zvinih, nategnjenih mišicah, oteklinah in revmi. Zaradi vsebnosti taninov pomaga pri okužbah kože, vnetjih, srbežu, zdravi akne, izpuščaje in celo glivična obolenja.
Ker sem to zimo porabila že prav vso gabezovo mazilo, pripravljeno iz njegovih svežih korenin nabranih pozno jeseni, ki so za to mazilo najbolj primrne, mi ni preostalo nič drugega, kot da si na pomlad pomagam malo drugače. Tokrat sem uporabila še nekaj suhih korenin, katere so mi ostale od zimske bere, ter pomladno celo zel ( sveža korenina, list in cvet). Tako suhe korenine, kot tudi sveža cela zel, ki jo pred "kuhanjem" pustimo malo oveneti potrebujejo malo več časa rahlega pogrevanja na vodni kopeli. Korenine, da se razpustijo, sveža zel pa da iz nje izhlapi odvečna voda, katera nam bi znala kasneje hitro skvariti našo mažo. Tako sem izkoristila še zadnje dni kurjenja v domačem "šporgetu" na drva in pustila mažo da se greje na robu tople peči kar par dni. Tokrat sem iz radovednosti in dobrega občutka, za maščobo uporabila šentjanžev macerat, mu dodala nekaj kokosovega masla in kafro, katera poskrbi, da čarne in zdravilne moči mazila lažje in bolj prodorno prehajajo v naša globlja tkiva in celice. Pa seveda še vosek sem dodala... in si bom lahko zopet do pozne jese kolena, pa sklepe, kosti in vezi negovala.
SMOLNO MAZILO - masažno mazilo proti bolečinam v mišicah, sklepih. Zoper mišične utrujenosti, lajša zvine, vnete vezi, poškodbe tkiv ob udarcih. Kombinacija naravne smole, čebeljega voska, kafre in olivnega olja je zelo uspešna tudi pri zatiranju glivic. 
Tovrstno mazilo ne potrebuje večdnevnega namakanja. Smolo na vodni kopeli le stopimo v maščobi, precedimo nečistoče in ji dodamo čebelji vosek. Maščoba naj bo taka, da se bo dobro upijala v naša tkiva in tako proskrbela za globok in močan vnos zdravilnih in čarnih moči mazila v naša telesa. Jaz rada sežem po hladno stiskanemu repičnemu olju. Za še boljše  prehajanje snovi v naša tkiva in celice pa nam tudi tu lahko pomaga kafra katero dodajamao mazilu vedno čisto na koncu, ko se vosek že lepo stopi. Tako pripravljeno mazilo je odlično že samo po sebi, po želji, potrebi, občutku in vaši domišliji pa mu lahko dodajate še raznovrstne zeli in tako njegovo že tako široko uporabnost še obogatite.