ZELIŠČARICA

ROBIDOVI LISTI 
so prava zakladnica vitaminov, mineralov in antioksidantov, kateri preprečujejo vnetja v našem telesu. Tako so pripravki iz robidovih listov nepogrešljivi v prehodnih obdobjih leta, ko želimo okrepiti imunski sistem. Čaj nam uspešno pomaga ob vnetjih grla ali sluznice ustne votline tako, da ga grgramo in z njim spiramo vneta mesta večkrat na dan.
Zaradi vsebnosti antioksidantov iz skupine flavonoidov, ki upočasnjujejo procese staranja pa ga je priporočljivo uporabljati tudi kot tonik za čiščenje obraza. ...
Iz listov robide, malinjakov, gozdnega jagodnjaka in črnega ribeza pa lahko napravimo tudi dober nadomestek za pravi čaj.
Liste brez pecljev pustimo, da ovenijo. Približno po enem dnevu jih zmečkamo z rokami ali pa jih naložene v več plasti močno povaljamo z valjarjem za testo, da izpustijo svoje sokove. Naložimo jih med mokre krpe in jih do dva dni hranimo na toplem mestu (najbolje kje blizu peči). Skrbimo, da krpe ves čas ostanejo vlažne. Listi morajo postati rjavkasti do črnikasti in dobiti prijeten vonj. Po končani fermentaciji jih hitro posušimo in z njimi že lahko kuhamo in okušamo napitek po okusu podoben kot pravi črni čaj, le da je ta brez poživljajočih alkaloidov in tako primeren tudi za otroke.


RANJAK
Njegova široka raba v ljudskem zdravilstvu in pa njegovo ime, nam dosti povesta o njegovi čarni in zdravilni moči. Nesporen dokaz temu pa je tudi pašna živina vseh vrst, katera ima nadvse rada to rumeno cvetočo zel.
Uporabljamo ga lahko kot čaj za izpiranje in celjenje tako zunanjih, kot notranjih ran. Čisti našo kri, nas krepi in miri razdražen želodec.
Z njegovim kadilom so naši predniki očiščevali svoje domove in hleve od bolezni in zla, z njegovim čajem pa so kravam pomagali ob telitvah.


KOPRIVA IN IGLICE KOT PREHRANSKI DODATEK
Ob vseh teh današnjih velikih zahtevah in potrebah po takozvani super hrani in čudežnih živilih pa po prehranskih dopolnilih vseh vrst nam čisto zares ni treba  v Idijokoromandijo po čarne zeli, niti v nakupovalni center po v plastiko zapakirane in sumljivo poceni larifari reči.
Še dobro, da imamo povsod rastočo in vsem poznano koprivo, ki je s svojo vsebnostjo železa, kalcija in mnogoterih drugih očiščevalnih moči, prava zakladnica mineralov. V gozdovih pa nam brez prestanka zelenijo iglavci, katerih iglice so pravo bogastvo vitaminov C, E in A, ki skrbijo za zdravo rast in razvoj vsakovrstnih celic v našem čudovitem in kompleksnem organizmu. 
Ni potrebno prav veliko truda, da naberemo nekaj kopriv in pest smrekovih iglic na sperhodu skozi gozd. Doma nabrano posušimo in skupaj zmeljemo v kavnem mlinčku. Tako pripravljen prašek je odlično mineralno in vitaminsko dopolnilo naši prehrani. Svetujem pa vam, da prašek, dodajate jedem po kuhanju, ga ne obdelujete termično in tako poskrbite, da se njegove moči ne razgradijo na previsoki temperaturi. Prah iz iglic jelke je s svojim čudovitim, močnim vonjem in okusom po citrusih in agrumih tudi zanimiva začimba. 


REGRATOV SIRUP IN REGRATOV MED
Sirup kuhamo, med pa nam sonce pomaga umediti, za oboje pa potrebujemo zdaj povsod rastoča regratova sončeca.
Za sirup jih naberemo okrog 200 in jih še sveže 10 minut pokuhamo v dveh litrih vode, oziroma v toliko tekočine da v posodi pokrije cvetove. Tekočino nato precedimo in ji dodamo do 2kg sladkorja, sok dveh limon in vse skupaj mešamo in segrevamo, da se sladkor lepo stopi in da sirup še enkrat rahlo zavre. Nato polnimo v manjše steklenice, še vroče zapremo in pustimo, da se počasi ohladi.
Za med potrebujemo enako količino sladkorja in regratovih cvetov brez zelenih čašic. V kozarce polnimo sladkor in sveže rumene cvetne lističe regrata po plasteh. Tako dobro napolnjen kozarec pa potem namestimo na sonce, katero nam bo v parih tednih raztopilo sladkor in vanj zdravilne sestavine regrata. Ob koncu gosto zmes precedimo, zapremo v kozarce, hranimo na hladnem in uporabljamo v prehrani ali pa domači lekarni kot običajen med.
Oba pripravka  uporablajmo pri prehladnih obolenjih, zavirata vnetja, lajšata menstrualne težave, izboljšujeta tek in nasplošno krepita naš imunski sistem.