TRPOTEC NEKOČ IN TRPOTEC DANES 

Anglosaški zdravilni blagoslov, ki po vsej verjetnosti izvira iz 11.stoletja, omenja devet rastlin, med katerimi najdemo tudi trpotec. Takole ga opeva in prav preroško v njem lahko začutimo tudi odsev današnjega časa. 
In ti trpotec,  
mati rastlin, 
odprt proti vzhodu, 
močan v notranjosti: 
prek tebe so škripali vozovi, 
prek tebe so jahale žene, 
prek tebe so jezdile neveste, 
prek tebe so sopli junci. 
Vsem si se uprl. 
In vsem si se zoperstavil. 
Tako se upri tudi strupu 
in okuženju 
in nesreči, 
ki prek dežele se pelje!

 


OZKOLISTNI TRPOTEC ( Plantago lanceolata ) 
Ta trajnica je poznana kot zdravilna rastlina že v antiki zaradi svojih protivnetnih učinkov pri zdravljenju ran, pikov, ugrizov, ko so sveže in zmečkane liste polagali na rane. Tropotec rad veže cink iz zemlje in z vsebnostjo cinka pomirja kašelj in zdravi hripavost in želodčno-črevesni katar. Celi rane in ustavlja krvavenje. Zvarek (50 listov na 250 ml vode) pospešuje strjevanje krvi. Kapljica soka je odlično sredstvo za bolečine v ušesih in za odpravo vnetja oči. Vsebuje vitamine A, C, K, železo, kalcij, silicijevo kislino.. Uporabljamo ga za nego nečiste in aknaste kože, deluje protivnetno. Je diuretik in odvaja odvečno vodo.. 
Prav okusen, zdravilen in čaren pa je tudi sirup , katerega rada naredim; TRPOTČEV SIRUP 
Zdajle kmalu, ko se zemlja še malo ogreje in ko trpotec tako še malo na moči pridobi, ga bom nabrala. Če bo le možno ga bom nabirala v dneh okrog polne lune in v urah dneva ko bo sonce toplo. Brala bom pretežno liste ozkolistnega trpotca, pa tudi če kak srednji pride vmes in kak popek ne no nič narobe. Malo ga bom nasekljala in polagala v kozarec za vlaganje skupaj s sladkorjem plast za plastjo, tako da bo kozarec tesno napolnjen. Kozarec bom nato zakopala v zemljo vsaj 50 cm globoko, kjer bosta konstantna tenperatura in popolna tema poskrbeli, da se raztopi in izcedi kvaliteten sirup. Po treh mesecih bom glaž izkopala iz zemlje, sirup precedila, ostanke trpotca in sladkorja v kozarcu pa prelila še z dobrim žganjem in si tako poleg sirupa priskrbela še dober, okusen in zdravilen trpotčev liker.