ZELIŠČARICA

in nam s tem sporočili, katere so hermelikine zdravilne lastnosti in najučinkovitejša raba. Tako še danes uporabljamo njene sveže liste, katere prerezane na pol polagamo na rane, razjede, pike žiželk ali opekline. Iz svežih listov lahko iztisnemo sok, s katerim prav tako negujemo obolela mesta. Hermelika ima tako zelo podobne učinke, kot mogoče malo bolj znana aloja ali pa netresk. 
V tem času, ko ravno odganjajo prvi mladi sočni poganjki že lahko pripravimo hermelikino žganje, katero je blagodejen degustiv za našo prebavo. Pest svežih listov namočite v liter dobrega žganja in postavimo na sončno mesto, po preteku enega meseca žganje precedimo in ga že lahko uživamo za blažitev prebavnih težav in boljši tek.
DIVJA VIJOLICA
Zdravilne lastnosti divje vijolice so poznali že naši predniki. V tradicionalnem zdravilstvu je cenjena zaradi svojega protivnetnega delovanja, sposobnosti uničevanja glivic in razkužilnih učinkov. Divja vijolica spodbuja delovanje limfnih žlez, zato je koristna tudi pri razstrupljevanju našega telesa.
Čaj iz vijolic pa nas bo poleg zdravilnih učinkov presenetil tudi s svojo prijetno znano aromo in čudovito vijolično barvo, sploh če ga bomo skuhali iz sveže zeli.REPUH
V ljudskem zdravilstvu je repuh znan  kot zdravilo za izkašljevanje, kot diuretik in znojilo, sveže liste so polagali tudi na rane, torej sledi močna domneva, da nam lapuh pomaga na vse načine iztisniti in izčistiti bolezen in strupe iz telesa. Droga in njeni pripravki blažijo krčne bolečine, tudi menstrualne in glavobol.  

BEZEG
Bezeg je izjemno zdravilna rastlina, saj vsebuje veliko zdravilnih sestavin. V ljudskem zdravilstvu je najbolj cenjen za zdravljenje vnetij, vročine, pospešuje potenje in lajša dihalne težave. Imenuje se tudi drevo tretje lune, tako nas razveseljuje z mladimi nadvse zdravilnimi poganjki že meseca februarja. Da izveste kar se da veliko o bezgu, vam pa priporočam, da si pomagate s čudovito knjigo avtorja Manfreda Neuholda Bezeg (za mladost, zdravje in lepoto), v kateri je zbrano mnogo o njegovih starodavnih čarnih močeh, veliko o zdravilnosti in še več o praktični uporabi.