TOBAK (2)

Zlata vredno skromno darilo mi je stisnil v roke, češ, da jih je našel na stari domačiji in da bom jaz čarovnica, taka kot sem, verjetno vedela kaj s tem početi. Tako me je našel in poklical pravi in čisti tobak.In tako končno pridemo do slavne objave, v kateri sem lansko leto opevala  zdravilne in čarne moči rastline TOBAK! 
Tobak je ena izmed mnogih napačno razumljenih, osovraženih, zavrženih, zlorabljenih in pozabljenih čarnih in zdravilnih rastlin, katero nam poklanja narava! 
Dandanes se zaradi zlorabe te rastline s strani tobačne industrije ne zavedamo več moči in darov, katere nam tobak nudi.
Sama ga gojim za lastne potrebe, uporabljam v pripravkih za zaščito in boljšo rast rastlin. Že ko tobak raste, poskrbi da prežene mnoge škodljivce in s svojo lepoto in prisotnostjo da vrtu prav posebno energijo. Uporabljam ga kot kadilo in obredne cigare.
Vzgoja tobaka ni pretirano težka, je pa res, da naše podnebje ni čisto optimalno zanj, ker potrebuje sonce in toploto. A z nekaj razumevanja, skrbi in čuta do rastline se da tudi v naših pogojih vzgojiti lepo, močno, zdravilno in čarno rastlino tobak.
Zaradi dejstva, da tobak, predvsem njegove sorte, katere prihajajo k nam iz toplejših krajev, potrebujejo daljšo dobo svoje zdrave rasti iz semena pa do ploda, je potrebno pričeti s sejanjem semen v notranja korita in z vzgojo sadik že zelo zgodaj spomladi.  Nič ne bo narobe, če se lotimo opravila že januarja, saj iz moje lastne izkušnje, katera ni podkovana z nikakršnim znanjem in je zavestno predana improvizaciji in vodenju občutkom, lahko povem, da je potrebno mnogo poskusov, predno nam uspe izprositi par močnih in zdravih sadik, da prikukajo na plan.
Meni vedno povzroči nekaj težav drobno, drobceno tobakovo seme, katerega je zares prav težko posejati dovolj na široko, da se kasneje kali ne bi pregoste zapletale ena v drugo in se med seboj ne izčrpale. 
Seme sejem v nizke posode s kompostno zemljo. Posode so nameščene v zračnem in zmerno toplem prostoru z mnogo sončne svetlobe. Seme običajno kali dva do tri tedne. Ko mladim kalem zrastejo vsaj dva do trije zeleni listki, so dovolj močne, da jih prepikiram v samostojne lončke, v katerih se malo bolje ukoreninijo, velike rasti pa od njih ni za pričakovati, predno ne zadihajo svobode zunaj na vrtu. Skozi vsa leta sem opazila, da male rastline posajene v posode in živeče v zaprtih prostorih zgolj preživljajo , hibernirajo in ohranjajo moč rasti na čistem minimumu, tako je tudi z obrobnimi poganjki, katere jeseni, ko že olesenelo in iztrošeno rastlino umaknem iz njive na kompost, posadim v posode in jih prezimim v hiši. Rastlina v zaprtem prostoru živi in lepo komunicira s mano. Z odtenkom ali čvrstostjo svojih listov je dober pokazatelj kakovosti bivanjskih energij. Kdaj me razveseli, ko mi razkrije sočno srčiko (podobno kot pri mladi solati) in mi s tem pove, da je še upanja in mladega močnega življenja v njej. 
Ko pomladno sonce ogreje zemljo in me obišče občutek, da je dovolj počitka in zmrzali za to obdobje, osvobodim tobak zaprtega prostora in ga posadim na vrt. Male sadike so običajno velike par centimetrov in imajo obliko malih solat. Na vrtu jih posadim na sončen in dovolj velik prostor. Vsaj 50 centimetrov pustim med sadikami, saj se mlade, življenja in moči polne rastline takoj ko jih poboža sonce, nemudoma, ko začutijo objem in podporo prsti matere Zemlje in brž ko užijejo čist svež zrak in svobodo, poženejo visoko in široko razprejo svoje velike, zelene, sočne liste.
Tobak nato tako lepo krasi vrt, še posebej, če imamo srečo in nam zacveti. Se mi zdi, da oddaja posebne zaščitne energije in s svojo sposobnostjo odganjanja nekaterih vrtnih “škodljivcev” lepo, naravno uravnoveša število in pestrost mnogoterega življa na vrtovih. Izkušnjo imam z dvema tobakoma - virginia in domači kmečki tobak. Prva rastlina ima večjo potrebo po toploti in daljši sezoni rasti. Tako nam bo ta vrsta pri nas zacvetela le, če ji zagotovimo dolgo brezskrbno obdobje rasti, kar pa je običajno odvisno tudi od vremenskih pogojev in dolžine suhega in toplega poletja. Rastlina zraste do dva metra visoko in nam podarja velike mesnate in lepljive liste, katere trgamo sproti, vsakega posebej, ko se ta iz svoje živo svetlo zelenega odtenka prične barvati rahlo rumeno. Kmečkemu tobaku je naše podnebje bolj všeč, zato temu primerno tudi prej zacveti , njegova rast je nižja, listi manjši in bolj temno zeleni. 
Po sami moči se mi zdi kmečki tobak močnejši oziroma bolj divji in surov, kar pa nikakor ne odraža njegove večje ali manjše vrednosti naproti sorte virginia ali drugim, saj za vsakim stoji njegov lasten svojevrsten duh in živa moč rastline, tako kot smo si tudi vsi mi različni, kot dobci peska v puščavi, kjer ni eden enak drugemu in ima vsak svoj svojevrsten žar in naboj. Vsak svojo čarno moč ...