Kam?

Kam? Kje je pot do Nje? Točno tu pred nami. Bi moja stara mama rekla, kar pred ritjo in za nosom pa levo nogo pred desno in desno pred levo. Pa prej ko slej v naši čudoviti zeleni deželi pridemo do zelenja, do njenih darov. Slovenija je prav zares izredno biotsko bogata in raznovrstna, predvsem v rastlinstvu. V naši deželi ni občine, ki ne bi mejila na gozd, ni vasi ne mesta, ki ne bi imelo zelenih površin in najrazličnejših naravnih ekosistemov, kjer je moč najti mnogotero raznovrstnost rastlinstva.
Ker je v Naravi vedno vse tako kot mora biti, so tudi rastline v različnih ekosistemih in okoljih prilagojene in opolnomočene za dobro in krepko rast v danih pogojih ter tako v sodelovanju tudi z nami in našo vibracijo. Nahranilo, zdravilo in krepilo nas bo rastlinstvo, ki raste blizu nas, v našem okolju, v istem podnebju, ker je okrepljeno in razvito za zdravo rast v teh danih razmerah in pogojih. Z uživanjem predvsem divje rastočih rastlin tako tudi mi pridobimo hranila, krepila, zdravila in vibracije, skladne z nami in našimi potrebami po zdravi rasti nas samih v danem okolju, v katerem živimo.
Zdaj, ko vemo, da nam ni treba na drug konec sveta, da se srečamo z zelenjem in pridemo v hram obilja, ki nam ga nudi naša Mati, lahko začnemo raziskovati svojo okolico, svoj dom.

Opazili bomo, da je Narava čudovita povezana celota raznolikih rastišč in z vztrajnim ter rednim opazovanjem bomo razvili občutek za to, katere, kakšne, čemu namenjene in za kaj potrebne rastline kje rastejo. Tako lahko opazimo, kako se razlikujejo travniki od rastišč ob vodi. Velika razlika je tudi med gozdom in njegovim robom.
Tudi v kulturni krajini najdemo pestro izbiro divjega, gojenega in še kaj zelenega. V njej so prisotne tudi tako imenovane invazivne rastline, ki jih je v to okolje prinesel človek in so si zaradi svojih močnih preživetvenih lastnosti usvojile svoj prostor ter se zdaj razraščajo tudi prosto, prav tako kot druge naše rodne divje in imajo prav tako kot rodne tudi te svojevrstne hranilne in zdravilne lastnosti.

Zelo velik pomen in moč pa imajo nad rastlinami tudi vremenski pogoji. Tako v gorah uspevajo trpežne in samosvoje rastline, v primorskih krajih pa dišeče ljubiteljice sonca in toplote.

Četudi je dandanes mogoče mnogo zdravilnih zelišč in rastlinske hrane gojiti doma, ne moremo in ne smemo mimo dejstva, da je divje rastlinstvo močnejše od gojenega po vsebnosti zdravilnih in hranilnih snovi, pa tudi vibracija in energijska vez z našo Materjo je tu tista prava in neposredna.

Tako. Zdaj vemo kam. Kar do prvega zelenja in nato naprej, čim dlje, čim višje, čim globlje v njen objem. Kar korajžno, čaka nas z odprtimi rokami.