ŽELODOVA KAVA

objavljeno 11. 12. 2020
nazaj na seznam receptov

To je najenostavnejši pa tudi zelo okusen način za seznanitev s kulinaričnimi lastnostmi in možnostmi uporabe želoda. Odvisno od načina predpriprave in stopnje praženosti je njen okus lahko precej trpek ali komaj kaj, grenak ali ne. Vsekakor se nam gre za to, da iz želoda potegnemo najokusnejše, to je njegov prijeten okus, ki ga dolguje dekstrinom, zato jih s predolgim praženjem ne zažgemo v neokusno črnino.
Za orientacijo naj velja, da je zmleta želodova kava svetlo- do največ rahlo temnorjava. S pripravo želoda v pečici že s samim postopkom poskrbimo za primerno praženost in želoda, razen v rsziskovalne namene, potem ni potrebno dodatno pražiti.

Želodovo kavo pripravimo tako kot vsako kavo, torej pravo ali žitno, blago ali močno. Lahko jo zakuhamo v vrelo vodo, lahko jo z njo le prelijemo. Da, načeloma jo pripravljamo kot turško kavo, a šlo bi tudi na filter način in še kakšnega. Preizkusiti velja različne, kajti v vsakem primeru ima naša divja kava, ki je že itak posebna, na zalogi še kakšno presenečenje kar se okusa in arome tiče.
Odlična je z mlekom.