ZELIŠČARICA


TROBENTICA, JEGLIČ
Prebudi se med prvimi pomladnimi rožicami. Pomladi, ko cveti, nabiramo cvetove, v mesecih, ko miruje, nabiramo korenine. Lajša kašelj, čisti dihala, blaži bronhitis. Čisti organizem, kri, ledvice, sečila, vsebuje vitamin C. Sušimo jo za čaj, uživamo svežo...  
Če ga nosimo pri sebi, kot amulet jeglič obnavlja in vrača izgubljeno mladost. 


LAPUH
Nabiramo ga na sončnih legah, sušimo ga na hitro. Tudi lapuh je zelo dober za bronhialno astmo, dobro čisti kri...   
Čaji so dobri za prsne težave, dihala, prehlade...   
Tinkture delujejo proti zasluzenosti....  
ZDRAVLJENJE REVME: Bolnik se zavije v liste lapuha + rjuha, še prej pije čaj iz lapuha, lipe in bezga. Ta ukrep pomaga, da se bolnik dobro spoti in tako telo izloči strupe. 
Dodajamo ga v ljubezenske čarne žakeljce, pri čarnih namerah nas umirja, kajenje njegovih listov pa lahko povzroči videnja.PLJUČNIK 
Uporabna je cela rastlina, nabiramo ga, ko cveti. Vsebuje kremenčevo kislino, sluzi in kalcijeve soli... zato močno deluje na pljuča in dihala. Pomaga pri katarju in kašlju z izmečkom..  
Modri cvetki so že oprašeni, rozastih še ni obiskala čebelica.. 
Po velikosti njegovih razvitih listov so nekdaj ocenjevali in vrednotili energetsko in čarno moč mest, na katerih je pljučnik rastel. 

VIJOLICA 
V ljudskem zdravilstvu so dišečo vijolico uporabljali za zdravljenje bolezni dihal in črevesnih vnetij.Rastlina umirja vnetja, blaži bolečine in lajša izkašljevanje, zato jo uporabljamo za sproščanje sluzi v dihalnih poteh, zniževanje povišane telesne temperature in lajšanje bolečin nasploh. JETRNIK
po domače ga imenujemo "mačje očke". Uporabljamo le posušeno, nikoli pa svežo zel, ker sveža vsebuje snovi, katere dražijo kožo in sluznico; s sušenjem izgubi strupeni in dražeči učinek. Oblika njegovih listov je podobna obliki naših jeter, od tu tudi njegovo ime.
Iz posušene zeli pripravimo čaj , ki pomaga pri težavah z jetri in žolčem, pri žolčnih kamnih in pesku. Čaj je priporočljiv tudi pri težavah z vranico in in ledvicami, ker pospešuje izločanje urina in delovanje vranice.