DEVJI SMUKAVC
Smukavc je tradicionalna jed nekdaj pripravljena iz pokuhanih, "osmukanih" zunanjih zelenih listov zelnjatih glav, pretlačenih s kuhanim krompirjem. Če je bila sreča in blaginja pri hiši so pa vanj padli še ocvirki.
Namesto zelja bomo mi te dni nabrali vršičke mladih kopriv, regratarove liste, mladi poganjki regačice že rastejo pa kurja črevca ob robovih njiv in še marsikaj zelenega že kuka iz zemlje in nas kar prosi, da gre z nami in v lonec. Ves zeleni ulov, katerega naj bo kar obilo pokuhamo na sopari, da se zmehča, nato ga narežemo na manjše koščke, dodamo kuhanemu krompirju in vse skupaj pretlačimo s peštalnikom za "pire" krompir. Jed si lahko po želji in okusu naredite gosto, da jo jeste z vilicami ali pa redko, da je bolj za "na žlico". Začinimo jo s soljo, poprom in muškatnim oreščkom, česen pa jed še prav posebej okrepi. Kar se tiče zabel imate tako vsejedi kot vegani široke možnosti, saj je devji smukavc okusen z ocvirki, olivnim oljem in vsem vmes.
Pa dober in divji tek!