JEREBIKOV SOK
Pripravimo ga s sokovnikom na paro ali s kratkim kuhanjem jerebike v vodi. Razlika med pripravkoma je približno enaka. Poleg tega imamo na voljo še različici s sladkorjem ali brez. V vsakem primeru zatem kuhane plodove uporabimo za pripravo marmelade.
Priprava s sokovnikom: ko voda v sokovniku zavre in začne po cevki teči sok, sočimo še 40 minut do največ ene ure; če bi sočili dalj časa, bi se v podstavljeno posodo ali steklenico stekalo vse več vode.
Če sočimo naravnost v steklenice, vsako zamašimo takoj ko se napolni. Uporabimo manjše steklenice (četrt do pol litra).
Če sočimo v posodo, na koncu sok kratko zavremo, ga nalijemo v steklenice in jih zapremo. V slednjem primeru je okus pripravka v vseh steklenicah enak, v prvem pa je sok v vsaki naslednji steklenici nekoliko šibkejši, a v primerjavi s sokovi drugih sadnih vrst še vedno močan.
Kadar sočimo s sladkorjem, jerebiko zmešamo s polovično ali manjšo utežno količino sladkorja. V tem primeru pravzaprav pripravljamo sirup. Več sladkorja ko dodamo, večjo količino vode zatem zahteva sok, torej sirup, pri razredčitvi pred uživanjem.
Priprava s kuhanjem v vodi: jerebiko damo v posodo ter prilijemo z vodo, da jo povsem prekriva. Zavremo ter na nizkem ognju kuhamo nekaj minut, da se plodovi zmehčajo in spustijo sok. Nato tekočino odlijemo, jo znova segrejemo do vretja ter takoj napolnimo v steklenice.
Dodatek sladkorja, torej priprava sladkega soka ali sirupa, naj bo stvar izbire. Lahko preizkusimo več različic: dovolj je že 100 g sladkorja na liter, kaj več kot pol kilograma na liter pa menda ni potrebno.
Sok z dodatkom sladkorja se po ohladitvi zgosti in želira. Tak je med drugim zelo uporaben za različne solatne polivke.