KAKAVOVA KREMA Z ŽIROM

objavljeno 12. 12. 2020
nazaj na seznam receptov

V skodelici zmešamo enake dele kakava in mleka v prahu ter najbolj rjavega sladkorja, ki je narejen z izparevanjem vode iz soka sladkornega trsna, neke vrste »polnovreden« sladkor torej. Običajno se prodaja pod imenom muscovado (ta je precej vlažen) ali sucanat, ki je suh. Seveda gre nič manj enostavno s katerim koli drugim sladkorjem in seveda z medom, le da je omenjeni sladkor najbolj aromatičen od vseh. Višja vsebnost rudnin v njem nas na tem mestu menda ne zanima preveč.
Mešanico s postopnim dodajanjem vode ali mleka, da o sladki smetani niti ne govorimo, zmešamo v gosto kremo. V poljubnem obrisu jo na tanko naložimo na krožnik ter posujemo s praženim žirom. Za nekaj časa damo v hladilnik, da se še nekoliko zgosti.
Zatem poskusimo našo pravkar ustvarjeno povezavo med Naturo in Kulturo. Divjina kaj takega menda še videla ni, domača sladkarnica se pa tudi pusti presenetiti. Kdo ali kaj smo zdaj tu vmes mi?