Novice iz Divjine

Divje jedi

Delavnice

Predavanja

Knjige

Druga divjina

Oglasi

NOVICE IZ DIVJINE

DIVJE JEDI

DELAVNICE IN PREDAVANJA

KNJIGE

DRUGA DIVJINA

OGLASI

Delavnice
Predavanja

Delavnice

Tridnevna delavnica Nekaj divjega

petek, 10. julij – nedelja 12. junij

Razazija, Gorenja Trebuša

Tradicionalna delavnica divje hrane v prvinski naravi na vezišču Vojskarske planote in trebušanskih grap tokrat prvič v razširjeni izvedbi kot Nekaj divjega. Na njej se predstavijo divje začimbnice, zelenjadnice in sploh za živo prehrano pomembne rastline, vključno z zdravilnimi.

Po petkovem uvodnem srečanju z različnimi rastišči v okolici Razazije in praženju žit za sobotni zajtrk je sobota namenjena sprehodu na hudo razgledni Hudournik, 1148 m, nedelja pa utrjevanju novih spoznanj in kulinaričnim raziskavam. Delavnica omogoča poglobljeno srečanje z rastlinami tako z botaničnega, farmakološkega kot prehranskega vidika. Zaradi odlično opremljene letne kuhinje so kuharske vaje na tej delavnici še posebno raznolike ter vključujejo pripravo zelo raznovrstnih, raznovrstno podivjanih jedi.

Delavnica Nekaj divjega je z dodatnimi vsebinami razširjena delavnica divje hrane, na kateri udeleženci poleg spoznavanja, nabiranja in priprave užitnih divjih rastlin doživijo še nekaj praktične teorije rastlin, tako užitnih, strupenih, invazivnih in sploh samosvojih. Nekaj tudi na botanično temo; vrste, rodovi, družine, deli rastlin in take zanimive reči. Skratka, neke vrste razprava na temo Rastlin in Narave. Vsekakor ne brez besed o običajni divjadi (medvedi, komarji, volkovi, klopi, pa tudi očem nevidna borelija, babezija in drug drobnoživelj), ki rada pride mimo med nabiralniško dejavnostjo.

Morda še kaj na temo priprave raznovrstnih medežij in drugih zeliščnih čarovnij. (Medežija je staroverska beseda za zdravilstvo in zdravilne pripravke.)

 

*Od petka popoldne od 16.00 do nedelje popoldne

*Spanje na skupnih ležiščih: vsak udeleženec naj ima s sabo spalno vrečo.

*Oprema naj bo enaka kot za planinski izlet v sredogorje, vključno s pelerino ali dežnikom.

*Prijave: Miro, 041 821 809, Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript.

*Prijave so obvezne najkasneje do 3. julija, plačilo po prejetju računa.

*Cena 183,00  €

*Zaradi večplastnosti delavnice in poglobljenega spoznavanja vsebin je število mest omejeno na 15 oseb.

 

*Kako do Razazije

Iz Idrije: zapeljemo se na Vojsko, kjer pri cerkvi zavijemo desno, se peljemo mimo  gostilne Grošelj in zatem na razcepu zavijemo levo. Po približno kilometru vožnje pri kmetiji nadaljujemo desno in po dveh kilometrih vožnje pridemo do odcepa pri smetnjaku, kjer zavijemo levo v strm klanec; tu je tudi smerokaz Razazija. Mimo domačije Bendija se peljemo še približno kilometer navzdol do domačije Razazija; tu smo pozorni, da ne nadaljujemo po cesti desno dol.

Iz Dolenje Trebuše: po dolini Trebuščice se zapeljemo v Gorenjo Trebušo. Kmalu zatem, ko se peljemo čez most, pridemo do razcepa, kjer zavijemo levo. Po asfaltni in zatem po makadamski cesti se peljemo približno 6 kilometrov daleč do razcepa, kjer pri tabli Razazija zavijemo desno. Skozi gozd se pripeljemo do več domačij – to je že del zaselka Razazija –, zatem na razcepu zavijemo ostro levo. Skoraj smo že na cilju; po cesti na meji med gozdom in travnikom se zapeljemo navzgor do domačije Razazija, pri kateri zavijemo ostro desno; na tem mestu bodimo pozorni, da nas cesta ne »potegne« naprej gor.