Novice iz Divjine

Divje jedi

Delavnice

Predavanja

Knjige

Druga divjina

Oglasi

NOVICE IZ DIVJINE

DIVJE JEDI

DELAVNICE IN PREDAVANJA

KNJIGE

DRUGA DIVJINA

OGLASI

Delavnice
Predavanja

Delavnice

Kaj hočemo. Delavnice so. Bile in bodo. A morda niti ne več. Ker delati ni treba, vsaj ne več kot štiri ure dnevno, lačni smo pa vseeno kar naprej.
Tule je seznam letošnjih, ki še niso zapolnjene, kajti druge so že polne, z informacijami glede prijave in drugimi podrobnostmi. Morda še kakšna vskoči vmes.
Če nebesa drugače ne uredijo, trajajo od pet do šest ur in se začnejo še kar točno ob napovedanem času na zapovedanem kraju. Razen če ne dežuje zvezno in zelo močno že od jutra, če ne od prejšnjega večera naprej, se vseeno zgodijo.
Torej po potrebi pelerine, vetrovke, dežniki in take reči. Da o primerni obutvi niti ne govorimo.

Kdor koli bi rad kakor koli za male denarce odnesel čim več z delavnice oziroma z delavnic, naj ima s sabo:

  • stare časnike (ker niti novi nikomur ne koristijo) za vlaganje vzorcev rastlin,
  • nekaj za zapisovanje, pa čeprav svinčnik, in morda še beležko za tovrstne zapiske,
  • dovolj radovednosti,
  • pa apetitu primerno lakoto.

Vse drugo pride samo.

Ni odveč, če imajo udeleženci s sabo tudi košaro ali kaj podobnega, v katero padejo presežki divjink, ki jih zatem vsakdo na svoj način predela ali shrani.
Pa kakšen evro, saj so na delavnicah naprodaj vse knjige avtorja, med njimi tudi nekatere, ki so sicer razprodane.

Če se zgodi, da bi radi delavnice organizirali sami, ob katerem koli času že, a za skupino vsaj desetih do petnajstih udeležencev, se oglasite na emajlirani poštni naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. , s katerega se zastopnik voditelja delavnic, če se slednji s pomočjo priganjalcev in preganjavice le organizira, oglasi že v mesecu ali dveh ali vsaj do naslednjega leta.

Seznam delavnic s splošnimi napotki

Na kratko (na dolgo ali vsaj ne predolgo pa pri posameznih delavnicah):
*Pri vsaki delavnici so navedeni podatki KJE, KAJ, KDAJ, ZBIRNO MESTO, KAKO DO TJA, KONTAKT ZA PRIJAVO in CENA. Ponekod so zraven tudi POSEBNOSTI.
*Kjer niso navedeni vsi podatki, jih dobite po elektronski pošti po prijavi oziroma bodo pravočasno objavljeni na spletni strani divjahrana.si.
*Če ni drugače navedeno, enodnevna delavnica traja okoli 5 ur. Niti popoldanske niso nič krajše in se rade potegnejo še v noč. 
*Za lačno malico in kosilo v divjini poskrbljeno.
*Na delavnicah so naprodaj tudi »divje« in druge lačne knjige, ki jih je napisal Dario Cortese, razen če niso razprodane, pa še nekaj drugih povrh. Še posebno velja opozoriti na zadnji dve knjigi o užitnih divjih rastlinah, Nekaj divjega in Nekaj divjega v drugo, na izletniški vodnik Od davnine do divjine kot tudi na novi knjigi pri založbi Porezen, Zdravi z naravo – 386 receptov ljudskega zdravilstva in Zdravi z naravo 2 – 414 receptov ljudskega zdravilstva, za kateri je recepte zbrala Anita Di Grazia, sploh pa na zadnjo izdajo Porezna, prevod knjige Revolucija ene slamice. Neposredno iz japonščine je legendarno delo Masanobuja Fukuoke prevel Domen Kavčič. Lahko se tudi pohvalimo, da je pri založbi Porezen, 4. maja 2016, izšel ponatis knjige Divja hrana.

ROK ZA PRIJAVO
je najkasneje teden dni pred delavnico.

OPOZORILO
*Delavnice se odvijajo ob vsakem vremenu, zato poskrbite za primerno obleko in obutev, v primeru dežja pa ne pozabite na pelerino ali vsaj dežnik.
*Hoje ni veliko (v večini primerov ne več kot uro do dve) in niti naporna ni, toliko več pa je postankov in pretikanja med grmovjem.
*Kdor želi shraniti rastline, naj ima s sabo nekaj starih časopisov za vlaganje primerkov rastlin, mapo zanje, ki bo čvrsto držala vse skupaj ter beležko in svinčnik za zapisovanje podatkov. Torej je to že začetek zasnove lastnega divjega herbarija.

ŠE POMEMBNEJŠE OPOZORILO
Zaradi omejenega števila udeležencev in velikega zanimanja za delavnice ste vsi prijavljeni naprošeni za odgovornost do svoje prijave, torej se delavnice, za katero ste se prijavili, tudi udeležite. Vremenske razmere, bodisi oblačne, deževne ali kristalno jasne, niso izgovor za odsotnost. V nasprotnem primeru, torej ob neudeležbi, imajo ob vaši morebitni prijavi za drug termin prednost vsi prvo prijavljeni in možnosti za vašo udeležbo (zelo verjetno) ni več.

KNJIGE, ki so naprodaj, si lahko ogledate na tej spletni strani in na strani porezen.si.

NE TAKO NEPOMEMBNA OPOMBA
Večina delavnic je enodnevnih, natančneje sredodnevnih, oziroma popoldanskih, kar je bolj ali manj eno in isto. Nekaj jih je pa dvo- in tridnevnih, kar zna biti druga zgodba.

Enodnevne delavnice so namenjene predvsem tistim, ki vstopate v svet (užitnih divjih) rastlin ter priprave jedi z njimi, večdnevne delavnice pa so namenjene vsakomur, kdor se je, ne glede na izkušnje, pa čeprav so te enake nič, pripravljen soočiti z intenzivnejšo, zahtevnejšo in odgovornejšo delavnico, na koncu katere bo treba pripraviti, prav posebej in po svoje, nekaj divjega. Da o sprotnih domačih nalogah, ponavljanju in utrjevanju niti ne govorimo.

Skratka, na enodnevni delavnici lahko odnesete vse ali nič. Na večdnevni poleg tega ne le lahko, temveč zagotovo, odnesete še razširitev, utrjevanje in povsem lastno preizkušanje na področju spoznavanja, nabiranja ter priprave užitnih divjink.

Namen je menda jasen: ne to ne ono ne škodi, priporoča se le posluh in čim manj klepetanja tam med grmovjem. Kajti beseda pride in gre.

Rastline so pa vedno tu, torej povsod tu in tam naokoli. Ampak če ne vemo, ne jemo.

Razen kopriv, ki jih vsi poznamo in bi bile živali, če ne bi imele korenin.
So pa zaradi tega še vedno na mestu.
Čeprav to ni njihov namen.

Torej dober divji tek.
Na najdaljše proge.

IN ŠE DODATNA OPOMBA
Večdnevne delavnice pomenijo prav to. Torej več dni skupaj in zapored. Spimo na skednjih, skupnih ležiščih, v šotorih. Udeležba na samo enem, drugem ali tretjem dnevu ni možna.
Torej (še enkrat) vse ali nič.

Če ni drugače navedeno, je cena vsake delavnice 25 €.
Delavnica traja 4 do 5 ur.

Če ni drugače navedeno, je cena vsake delavnice 25 €.
Delavnica traja 4 do 5 ur.

MAREC

sobota, 23. marec
Ob Sori pri Goričanah
Letošnja pomlad je zaradi tople zime pohitela, tako da rastline odganjajo vsaj 14 dni pred običajnim časom. Tudi podlesek je že. Poudarek delavnice je na podobnosti in razlikah čemaža s strupenimi rastlinami, na užitnih vodnih rastlinah (vodna kreša, koščica, vodni jetičnik) in na prav najzgodnejši divji zelenjavi (hmelj, penuše, česnovka, lopatica, japonski dresnik, ...).
kdaj in kje: 10.00, v Goričanah na parkirišču pod drevesi ob cesti Goričane–Sora tik ob jezu na Sori; iz smeri Medvod na desni strani ceste, kmalu za mostom čez Soro v Goričanah.
prijave: Porezen, 031 60 1630

sobota, 30. marec
Okolica Ankarana - prve slanuše in druge zgodnje primorske divjinke
Konec marca ob morju že odganjajo slanuše, na pobočjih nad morjem pa prva divja zelenjava. Delavnica omogoča srečanje z mladimi rastlinami, ki že po dveh, treh tednih »uidejo« v večjo rast oziroma so nekatere videti sploh drugačne. Delavnica poteka po isti trasi kot na začetku maja.
kdaj in kje: 10.00, parkirišče pri pomolu sv. Katarine pri Ankaranu.
prijave: Darja, 040 238 428

nedelja, 31. marec
Dolina Dragonje
Sekundarna divjina doline Dragonje, torej vnovična moč narave na nekdaj obdelanih tleh, je presenetljiva. V prav zgodnji pomladi tu raste marsikaj, bodisi ob Dragonji ali ob Rokavi. Na delavnici se sprehodimo na območju sotočja obeh rek ter vidimo, kaj vse užitno okusnega raste tu okoli.
kdaj in kje: 10.00, Škrline na sotočju Rokave in Dragonje. Tja se pripeljemo po dolini Dragonje iz vasi Dragonja ali iz Kopra mimo Babičev in Župančičev.
prijave: Darja, 040 238 428

APRIL

sobota, 6. april
Ob Sori pri Goričanah
Obrečni logi so zgodaj spomladi polni mladega užitnega divjega rastja, ki je prav ob tem času najbolj dobrodošlo v prehrani. Poudarek delavnice je na mladih rastlinah, ki jih v poznejšem obdobju ni moč več videti v taki podobi. Obenem se podrobneje predstavijo odlične »vodne solate«, torej vodne rastline, ki so zelo primerne za solate.
Kdaj in kje: 10.00, v Goričanah na parkirišču pod drevesi ob cesti Goričane–Sora tik ob jezu na Sori; iz smeri Medvod na desni strani ceste, kmalu za mostom čez Soro v Goričanah.
prijave: Darja, 040 238 428

sobota, 13. april
Ještovci pod Gorjanci
Kaj vse užitnega raste ob potokih, na travnikih in v gozdovih v  znani podgorski vinorodni pokrajini? Pestrost užitnih divjih rastlin je tu več kot presenetljiva ter zadovolji še tako veliko nabiralniško lakoto.
kdaj in kje: 10.00, na parkirišču pri trgovini Hofer na robu Novega mesta ob cesti Novo mesto-Metlika.
prijave: Darja, 040 238 428

nedelja, 14. april
Dolenjske Toplice - Cvinger
V okolici Dolenjskih Toplic so vsa rastišča, kjer lahko naberemo nekaj divjega: travniki, gozdovi, doline voda in seveda vrtovi, kjer raste marsikaj užitno divjega, kar pomotoma imenujemo pleveli. Sprehodimo se tudi na Cvinger, ki je pomembno arheološko najdišče iz železne dobe.
kdaj in kje: 10.00, parkirišče na začetku nasproti bazena
prijave: Darja, 040 238 428

sobota, 20. april
Kras – okolica Štanjela
Rastlinsko bogastva Krasa je najbolj pestro sredi pomladi, ko tam rastejo številne užitne divje rastline, ki jih srečamo tudi drugje, in nekatere, ki imajo raje posebne kraške razmere. Prav vse rastejo pod posebnimi vplivi kraške zemlje in podnebja in so zato morda še malo bolj divje kot drugje. Poleg pomladne divje zelenjave Kras izstopa po krepkih začimbnicah in jesenskih plodovih.
kdaj in kje: 10.00, parkirišče pod Štanjelom
prijave: Darja, 040 238 428

nedelja, 21. april
Kras – okolica Pliskovice
Obilica divje zelenjave v kraških gmajnah prav v pomladnem času spodbuja, da jo spoznamo. V okolici Pliskovice je poleg gozda še več rastišč – travniki, vlažna dolina potoka, okolica vodnih kalov in seveda obdelana tla –,  ki omogočajo pestro divje rastje.
kdaj in kje: 10.00, parkirišče ob cesti pod Pliskovico
prijave: Darja, 040 238 428

sobota, 27. april
Ob Muri pri Gornji Radgoni
Obmurski logi so konec aprila vsi zeleni in so nič manj kot učni divji poligon, na katerem na majhnem območju spoznamo vrsto rastlin, ki so pogoste na podobnih rastiščih tudi drugje po Sloveniji. Čemaža in japonskega dresnika seveda ne manjka.
kdaj in kje: 11.00, na kmečki tržnici pri mostu čez Muro med Gornjo Radgono in Radgono
prijave: Smiljan, 031 307 704

MAJ

sobota, 4. maj
Slanuše in druge divje užitne primorske rastline
Kratka slovenska obala ima v »ponudbi« skoraj vse sredozemske slanuše (slanoljubne rastline, ki rastejo samo tik ob morju), ki so vse po vrsti užitne. Katere so, kako jih spoznamo ter seveda pripravimo, je le nekaj vsebinskih poudarkov delavnice, ki jo razširi še sprehod čez skoraj 120 metrov visok Črni vrh nad Ankaranom. Krožno delavnico torej zaokrožijo še druge užitne divje rastline, značilne za primorske kraje, in seveda primerna obmorska malica ter napol civilizirano kosilo. Nekaj besed tudi o algah (ki so vse užitne). 
kdaj in kje: 10.00, pomol sv. Katarine pred Ankaranom (iz smeri Dekanov); s ceste Dekani–Ankaran zavijemo levo pri restavraciji Godina oz. prodajalno Geaprodukt ter se zapeljemo do pomola.
prijave: Darja, 040 238 428

sobota, 11. maj
Stična–Gradišče
Po travnikih in gozdovih pod Gradiščem raste marsikaj prijetno užitnega. Vse kar naberemo, pripravimo v zavetju gostoljubnega doma na Gradišču. Torej smrdljivko na solatni način, travniške čudeže, da o sveže pekočih koprivnih jedeh niti ne govorimo.
kdaj in kje: 10.00, Stična, parkirišče pred samostanom
prijave: Helena, 031 614 898, zarek-hc.si
cena: 30 €

petek, 17. in sobota 18. maj
Cerkno in okolica v sklopu 24. mednarodnega festivala Jazz Cerkno
Dve enodnevni delavnici sta si podobni, nekatere rastline različne, tako da je prostor za improviziranje zagotovljen. Izkazalo se je namreč, da tudi cerkljanska flora podpira festivalsko dogajanje, saj je prav v času Jazza v najbujnejši rasti in razcvetu. Kaj vse okusno divjega raste tu okoli in kaj naj zdaj naredimo s tem? Improvizacija za lakoto in radovedni nabiralniški orkester zagotovljena.
kdaj in kje: vsak dan ob 11.00 pred barom Gabrijel sredi Cerknega
prijave: Porezen, 031 60 1630
informacije o festivalu: jazzcerkno.si

JUNIJ

sobota, 1. junij
Bohinj – Studor v sklopu 13. Mednarodnega festivala gorskega cvetja v Bohinju
kdaj in kje: 10.00, ranč Mrcina v Studorju
prijave: LTO Bohinj, 04 574 75 90, bohinj.si
cena: 27 €

sobota in nedelja, 8. in 9. junij
dvodnevna delavnica pod Kumom – Borovak pri Podkumu
Delavnica omogoča podrobnejše spoznavanje užitnih divjih rastlin pod Kumom in na njem, saj se med delavnico vzpnemo tudi na ta razgledni vrh, ki ima v svojih gozdovih pravo bogastvo užitnih divjih rastlin. Zvečer druženje ob ognju in priprava divjih jedi na njem.  Tudi sicer za uravnavanje lakote pripravljamo divje ali vsaj napol civilizirane obroke od zajtrka do večerje.
Drugi dan utrjevanje poznavanja rastlin ter priprava jedi po navdihu udeležencev.
Spanje na seniku ali v že postavljenih šotorih (do 9 oseb).
oprema: kot za planinski izlet v sredogorje (kar ta delavnica med drugim tudi je). Podloga in spalna vreča za prenočevanje.
kdaj in kje: sobota od 10.00 do nedelje popoldne, Borovak pri Podkumu št. 13. Iz doline Sopote ali Save se zapeljemo v Podkum in zatem v Borovak pri Podkumu. V vasi zavijemo pod cerkvijo desno, po dobrem kilometru vožnje navzdol skozi gozd pa na označenem razcepu levo in še okoli 200 metrov do kmetije, ki je na koncu makadamske ceste.
prijave: Jure, 031 705 673
cena 90 €
Število mest je omejeno.

sobota, 15. junij
Resnik na Pohorju
Po travnikih in v gozdovih v okolici Resnika rastejo raznovrstne divje rastline, ki imajo rade svežino višjih hribovskih leg. Tako tu okoli ne manjka divje zelenjave in začimbnih zelišč, poleti in jeseni pa zazori divje sadje.
kdaj in kje: 10.00, parkirišče pri Filčniku ob cesti Zreče-Rogla, pri odecepu za Resnik, približno 8 km iz Zreč proti Rogli
prijave: Sandi, 041 522 511

torek, 25. junij
Lipovci in okolica v sklopu mednarodne likovne kolonije Izak Lipovci
Poletno prekmursko divje rastje izstopa po vrsti okusnih plevelov in začimbnih rastlin. Spoznamo jih v ustvarjalnem vzdušju, ki v Lipovcih vlada v času likovne kolonije.
kdaj in kje: 10.00, pred Kulturnim domom v Lipovcih
prijave: Porezen, 031 60 1630

petek, 28. junij – nedelja 30. junij
dvodnevna delavnica Gorenja Trebuša – Razazija

kdaj in kje: ob petka popoldne od 16.00 do nedelje popoldne, Razazija
Iz Idrije: zapeljemo se na Vojsko, kjer pri cerkvi zavijemo desno, se peljemo mimo  gostilne Grošelj in zatem na razcepu zavijemo levo. Po približno kilometru vožnje pri kmetiji nadaljujemo desno in po dveh kilometrih vožnje pridemo do odcepa pri smetnjaku, kjer zavijemo levo v strm klanec; tu je tudi smerokaz Razazija. Mimo domačije Bendija se peljemo še približno kilometer navzdol do domačije Razazija; tu smo pozorni, da ne nadaljujemo po cesti desno dol.
Iz Dolenje Trebuše: po dolini Trebuščice se zapeljemo v Gorenjo Trebušo. Kmalu zatem, ko se peljemo čez most, pridemo do razcepa, kjer zavijemo levo. Po asfaltni in zatem po makadamski cesti se peljemo približno 6 kilometrov daleč do razcepa, kjer pri tabli Razazija zavijemo desno. Skozi gozd se pripeljemo do več domačij – to je že del zaselka Razazija –, zatem na razcepu zavijemo ostro levo. Skoraj smo že na cilju; po cesti na meji med gozdom in travnikom se zapeljemo navzgor do domačije Razazija, pri kateri zavijemo ostro desno; na tem mestu bodimo pozorni, da nas cesta ne »potegne« naprej gor.
prijave: Miro, 041 821 809, Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript.
cena 100 €
Število mest je omejeno.

Predavanja

Se zgodi, da divjina počiva, lakota pa vztraja kar naprej. In takrat pridejo prav celo s projekcijo fotografij podprta predavanja o užitnih divjih rastlinah ter njihovih značilnostih in prestavitev pogostejših vrst divje zelenjave in plodov, ki jih nabiramo od marca do decembra. Predavanje traja približno eno uro. Za organizacijo predavanja se oglasite na epoštni naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. .