Novice iz Divjine

Divje jedi

Delavnice

Predavanja

Knjige

Druga divjina

Oglasi

NOVICE IZ DIVJINE

DIVJE JEDI

DELAVNICE IN PREDAVANJA

KNJIGE

DRUGA DIVJINA

OGLASI

Delavnice
Predavanja

Delavnice

Kaj hočemo. Delavnice so. Bile in bodo. A morda niti ne več. Ker delati ni treba, vsaj ne več kot štiri ure dnevno, lačni smo pa vseeno kar naprej.
Tule je seznam letošnjih, ki še niso zapolnjene, kajti druge so že polne, z informacijami glede prijave in drugimi podrobnostmi. Morda še kakšna vskoči vmes.
Če nebesa drugače ne uredijo, trajajo od pet do šest ur in se začnejo še kar točno ob napovedanem času na zapovedanem kraju. Razen če ne dežuje zvezno in zelo močno že od jutra, če ne od prejšnjega večera naprej, se vseeno zgodijo.
Torej po potrebi pelerine, vetrovke, dežniki in take reči. Da o primerni obutvi niti ne govorimo.

Kdor koli bi rad kakor koli za male denarce odnesel čim več z delavnice oziroma z delavnic, naj ima s sabo:

  • stare časnike (ker niti novi nikomur ne koristijo) za vlaganje vzorcev rastlin,
  • nekaj za zapisovanje, pa čeprav svinčnik, in morda še beležko za tovrstne zapiske,
  • dovolj radovednosti,
  • pa apetitu primerno lakoto.

Vse drugo pride samo.

Ni odveč, če imajo udeleženci s sabo tudi košaro ali kaj podobnega, v katero padejo presežki divjink, ki jih zatem vsakdo na svoj način predela ali shrani.
Pa kakšen evro, saj so na delavnicah naprodaj vse knjige avtorja, med njimi tudi nekatere, ki so sicer razprodane.

Če se zgodi, da bi radi delavnice organizirali sami, ob katerem koli času že, a za skupino vsaj desetih do petnajstih udeležencev, se oglasite na emajlirani poštni naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. , s katerega se zastopnik voditelja delavnic, če se slednji s pomočjo priganjalcev in preganjavice le organizira, oglasi že v mesecu ali dveh ali vsaj do naslednjega leta.

Seznam delavnic s splošnimi napotki

Na kratko (na dolgo ali vsaj ne predolgo pa pri posameznih delavnicah):
*Pri vsaki delavnici so navedeni podatki KJE, KAJ, KDAJ, ZBIRNO MESTO, KAKO DO TJA, KONTAKT ZA PRIJAVO in CENA. Ponekod so zraven tudi POSEBNOSTI.
*Kjer niso navedeni vsi podatki, jih dobite po elektronski pošti po prijavi oziroma bodo pravočasno objavljeni na spletni strani divjahrana.si.
*Če ni drugače navedeno, enodnevna delavnica traja okoli 5 ur. Niti popoldanske niso nič krajše in se rade potegnejo še v noč. 
*Za lačno malico in kosilo v divjini poskrbljeno.
*Na delavnicah so naprodaj tudi »divje« in druge lačne knjige, ki jih je napisal Dario Cortese, razen če niso razprodane, pa še nekaj drugih povrh. Še posebno velja opozoriti na zadnji dve knjigi o užitnih divjih rastlinah, Nekaj divjega in Nekaj divjega v drugo, na izletniški vodnik Od davnine do divjine kot tudi na novi knjigi pri založbi Porezen, Zdravi z naravo – 386 receptov ljudskega zdravilstva in Zdravi z naravo 2 – 414 receptov ljudskega zdravilstva, za kateri je recepte zbrala Anita Di Grazia, sploh pa na zadnjo izdajo Porezna, prevod knjige Revolucija ene slamice. Neposredno iz japonščine je legendarno delo Masanobuja Fukuoke prevel Domen Kavčič. Lahko se tudi pohvalimo, da je pri založbi Porezen, 4. maja 2016, izšel ponatis knjige Divja hrana.

ROK ZA PRIJAVO
je najkasneje teden dni pred delavnico.

OPOZORILO
*Delavnice se odvijajo ob vsakem vremenu, zato poskrbite za primerno obleko in obutev, v primeru dežja pa ne pozabite na pelerino ali vsaj dežnik.
*Hoje ni veliko (v večini primerov ne več kot uro do dve) in niti naporna ni, toliko več pa je postankov in pretikanja med grmovjem.
*Kdor želi shraniti rastline, naj ima s sabo nekaj starih časopisov za vlaganje primerkov rastlin, mapo zanje, ki bo čvrsto držala vse skupaj ter beležko in svinčnik za zapisovanje podatkov. Torej je to že začetek zasnove lastnega divjega herbarija.

ŠE POMEMBNEJŠE OPOZORILO
Zaradi omejenega števila udeležencev in velikega zanimanja za delavnice ste vsi prijavljeni naprošeni za odgovornost do svoje prijave, torej se delavnice, za katero ste se prijavili, tudi udeležite. Vremenske razmere, bodisi oblačne, deževne ali kristalno jasne, niso izgovor za odsotnost. V nasprotnem primeru, torej ob neudeležbi, imajo ob vaši morebitni prijavi za drug termin prednost vsi prvo prijavljeni in možnosti za vašo udeležbo (zelo verjetno) ni več.

KNJIGE, ki so naprodaj, si lahko ogledate na tej spletni strani in na strani porezen.si.

NE TAKO NEPOMEMBNA OPOMBA
Večina delavnic je enodnevnih, natančneje sredodnevnih, oziroma popoldanskih, kar je bolj ali manj eno in isto. Nekaj jih je pa dvo- in tridnevnih, kar zna biti druga zgodba.

Enodnevne delavnice so namenjene predvsem tistim, ki vstopate v svet (užitnih divjih) rastlin ter priprave jedi z njimi, večdnevne delavnice pa so namenjene vsakomur, kdor se je, ne glede na izkušnje, pa čeprav so te enake nič, pripravljen soočiti z intenzivnejšo, zahtevnejšo in odgovornejšo delavnico, na koncu katere bo treba pripraviti, prav posebej in po svoje, nekaj divjega. Da o sprotnih domačih nalogah, ponavljanju in utrjevanju niti ne govorimo.

Skratka, na enodnevni delavnici lahko odnesete vse ali nič. Na večdnevni poleg tega ne le lahko, temveč zagotovo, odnesete še razširitev, utrjevanje in povsem lastno preizkušanje na področju spoznavanja, nabiranja ter priprave užitnih divjink.

Namen je menda jasen: ne to ne ono ne škodi, priporoča se le posluh in čim manj klepetanja tam med grmovjem. Kajti beseda pride in gre.

Rastline so pa vedno tu, torej povsod tu in tam naokoli. Ampak če ne vemo, ne jemo.

Razen kopriv, ki jih vsi poznamo in bi bile živali, če ne bi imele korenin.
So pa zaradi tega še vedno na mestu.
Čeprav to ni njihov namen.

Torej dober divji tek.
Na najdaljše proge.

IN ŠE DODATNA OPOMBA
Večdnevne delavnice pomenijo prav to. Torej več dni skupaj in zapored. Spimo na skednjih, skupnih ležiščih, v šotorih. Udeležba na samo enem, drugem ali tretjem dnevu ni možna.
Torej (še enkrat) vse ali nič.

Če ni drugače navedeno, je cena vsake delavnice 25 €.
Delavnica traja 4 do 5 ur.

 

JUNIJ


sobota, 17. junij
Hrib pri Koprivniku in Zgornja Nemška Loka na obrobju Kočevskega Roga
Divja in užitna dediščina na območju nekdanjih kočevarskih vasi.
kdaj in kje: 90.00, sedež Zavoda Nesseltal sredi Koprivnika, kamor se pripeljemo iz Kočevja skozi Cvišlerje in Onek.
prijave: Zavod Nesseltal, 051 637 022
več: www.kocevskirog.si

sobota, 24. junij
Okolica Tonkine koče pod Vršičem - užitne gorske divje rastline
Pa naj bo, kar še ni bilo: kaj užitno divjega lahko pojemo v gorah? Nemalo gorskih rastlin je užitnih, nekatere so pa sploh aromatične, zdravilne in tudi kulinarično zelo uporabne. Ob tej posebni priložnosti, kajti Tonkina koča slovi po imenitno okusni hrani, pripravimo tudi nekaj jedi, ki jih na tovrstnih delavnicah v ponudbi sicer ni.
kdaj in kje: 10.00, pri Tonkini koči pod Vršičem
prijave: Tonka, 041 396 645
več: julijana.info


torek, 27. junij
Lipovci in okolica v sklopu mednarodne likovne kolonije Izak Lipovci
kdaj in kje: 10.00, pred Kulturnim domom v Lipovcih
prijave: Porezen, 031 60 1630

JULIJ

petek, 30. junij – nedelja 2. julij
dvodnevna delavnica Gorenja Trebuša – Razazija
V vseh teh letih divje lakote se je izkazalo, da je Razazija tik pod robom Vojskarske planote najbolj in nadvse primerna za nadaljevalni tečaj, torej za razširitev »spoznavne« enodnevne delavnice užitnih divjih rastlin. Tu se vedno ob sproščenem pohajanju, nabiranju, mešanju, mlaskanju in prebavljanju divjink spoznamo še bolj z rastlinami, ki nam imajo veliko za povedati, razgled s Hudournika, 1148 m, je pa sploh razsvetlilen. Da o prijetnem vzdušju, ki se razvije v tem času, niti ne govorimo. In še več, kogar zanima gradnja z naravnimi materiali, ima tu kaj ne le za videti, ampak tudi za povprašati, saj je Miro Žitko mojster za tovrstne pristope k zelo naravnemu bivanju.
kdaj in kje: ob petka popoldne od 16.00 do nedelje popoldne, Razazija
Iz Idrije: zapeljemo se na Vojsko, kjer pri cerkvi zavijemo desno, se peljemo mimo  gostilne Grošelj in zatem na razcepu zavijemo levo. Po približno kilometru vožnje pri kmetiji nadaljujemo desno in po dveh kilometrih vožnje pridemo do odcepa pri smetnjaku, kjer zavijemo levo v strm klanec; tu je tudi smerokaz Razazija. Mimo domačije Bendija se peljemo še približno kilometer navzdol do domačije Razazija; tu smo pozorni, da ne nadaljujemo po cesti desno dol.
Iz Dolenje Trebuše: po dolini Trebuščice se zapeljemo v Gorenjo Trebušo. Kmalu zatem, ko se peljemo čez most, pridemo do razcepa, kjer zavijemo levo. Po asfaltni in zatem po makadamski cesti se peljemo približno 6 kilometrov daleč do razcepa, kjer pri tabli Razazija zavijemo desno. Skozi gozd se pripeljemo do več domačij – to je že del zaselka Razazija –, zatem na razcepu zavijemo ostro levo. Skoraj smo že na cilju; po cesti na meji med gozdom in travnikom se zapeljemo navzgor do domačije Razazija, pri kateri zavijemo ostro desno; na tem mestu bodimo pozorni, da nas cesta ne »potegne« naprej gor.
prijave: Miro, 041 821 809, Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript.
cena 100 €

Predavanja

Se zgodi, da divjina počiva, lakota pa vztraja kar naprej. In takrat pridejo prav celo s projekcijo fotografij podprta predavanja o užitnih divjih rastlinah ter njihovih značilnostih in prestavitev pogostejših vrst divje zelenjave in plodov, ki jih nabiramo od marca do decembra. Predavanje traja približno eno uro. Za organizacijo predavanja se oglasite na epoštni naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. .