Novice iz Divjine

Divje jedi

Delavnice

Predavanja

Knjige

Druga divjina

Oglasi

NOVICE IZ DIVJINE

DIVJE JEDI

DELAVNICE IN PREDAVANJA

KNJIGE

DRUGA DIVJINA

OGLASI

Delavnice
Predavanja

Delavnice

sobota in nedelja, 6. in 7. junij

Ob Sori pri Goričanah

Delavnici sta enodnevni.

Obrečni logi so najbogatejša rastišča užitnih divjih rastlin, kjer se od zgodnje pomladi pa vse v jesen bohotijo številne okusne divjinke. V tem času je najzgodnejša divja zelenjava že polno razvita in jo je lažje spoznati, na ogled so tudi njihovi deli, ki jih v zgodnejšem času še ni videti. To je kraljestvo čemaža in hmelja ter »vodnih solat«, to je vodne kreše, studenčnega jetičnika in koščice, ki rastejo v čistih pritokih Sore. Marsikaj užitnega raste tudi na bližnjih travnikih, medtem ko se ob reki širijo otoki japonskega dresnika, najbolj nerazumljene rastline sedanjega časa. Na delavnici se pobližje spoznamo z njim, njegovimi prehranskimi in zdravilnimi lastnostmi – to ni nič manj kot rastlina moči proti večini tegob sedanjega časa; med drugim je učinkovito zdravilo celo proti zastarani boreliozi.

Kdaj in kje: 10.00, v Goričanah na parkirišču pod drevesi ob cesti Goričane–Sora tik ob jezu na Sori; iz smeri Medvod na desni strani ceste, kmalu za mostom čez Soro v Goričanah.

prijave: Darja, 040 238 428

 

 

Dvodnevna delavnica Nekaj divjega

petek, 12. junij – nedelja 14. junij

Ekološka kmetija pr' Frjanovc, Stara Oselica 27

 

*Od petka popoldne od 16.00 do nedelje popoldne

*Spanje na skednju v lastni postelji: vsak udeleženec naj ima s sabo podlogo za ležanje in spalno vrečo.

*Oprema naj bo enaka kot za planinski izlet v sredogorje, vključno s pelerino ali dežnikom.

*Za zapiske ni odveč beležka, za pripravo herbarija pa nekaj starih časopisov in mapa s trdimi platnicami. Kdor ne ve, kako se pripravi herbarij in kaj naj potem počne z njim, to izve kar na licu mesta na terenu.

*Delavnica se odvija v vsakem vremenu, ker kam gre lakota, kadar pada dež? V primeru dolgotrajnejšega dežja se glavnina dejavnosti odvija pod streho in v brunarici tik ob kmetiji.

*Hrana v času delavnice je seveda divja, vendar ne brez civiliziranih pritiklin.

*Glede sestavin je poskrbljeno za vse načine prehranjevanja.

*Poleg podrobnejšega srečanja z rastlinami je poudarek delavnice na pripravi različnih jedi, v katerih divje sestavine bodisi prevladujejo ali pa so v njih krepko aromatičen dodatek.

*Delavnica Nekaj divjega z razširjenimi vsebinami, od katerih je divja hrana le njen temeljni del, omogoča spoznanje moči na osnovi neodvisnosti in samooskrbe, ki jo v sebi nosi prav vsakdo, le razviti ter zaživeti jo je treba.

 

*Prijave: Darja, 040 238 428, Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript.

*Prijave so obvezne, po prejetju računa je rok plačila do 11. junija.

*Cena 219,60  €

*Zaradi večplastnosti delavnice in poglobljenega spoznavanja vsebin je število mest omejeno na 15 oseb.

*Kako do tja: na Trebiji, kamor se pripeljemo iz smeri Žirov ali Škofje Loke, zavijemo na cesto za Staro Oselico. Po približno 2,5 kilometrih vožnje, mimo prvega odcepa levo, na naslednjem odcepu zavijemo levo na cesto, po kateri se po nekaj sto metrih pripeljemo do kmetije, ki leži levo pod cesto.

 

Kmetija leži v hribovitem svetu na obrobju Škofjeloškega hribovja, v zgornjem delu Poljanske doline pod vrhom Ermanovec, 1026 m. V bližnji okolici so vsa za spoznavanje užitnih divjih rastlin primerna rastišča: travniki, gozd, doline potokov in seveda vrt s svojimi pleveli vred.

 

Petek. Po uvodnem sprehodu po okolici kmetije, med katerim se predstavijo značilne užitne divje rastline območja, se zvečer zberemo ob ognju in popražimo na kmetiji pridelano rž za sobotni zajtrk.

 

Sobota. Kratek sprehod na Ermanovec in zatem po razglednem grebenu traja vsaj pol dneva, saj se ob poti vrstijo rastline, ki zahtevajo vsaka svojo pozornost in poglobljeno srečanje: kako izgledajo, kakšne so na otip, kakšen vonj in okus imajo? Z njimi si pripravimo malico na poti ter jih naberemo dovolj za popoldansko in večerno kulinarično raziskovalnico.

Ker se s polnim želodcem divjine menda ne gre kar spat, je večer namenjen praktični teoriji rastlin, tako užitnih, strupenih, invazivnih in sploh samosvojih. Skratka, neke vrste okrogla miza na temo Rastlin in Narave. Vsekakor ne brez besed o običajni divjadi (medvedi, komarji, volkovi, klopi, pa tudi očem nevidna borelija, babezija in drug drobnoživelj), ki rad pride mimo med nabiralniško dejavnostjo.

Morda še kaj na temo priprave raznovrstnih medežij in drugih zeliščnih čarovnij. (Medežija je staroverska beseda za zdravilstvo in zdravilne pripravke.)

 

Nedelja. Delo po skupinah za utrjevanje poznavanja rastlin in nadaljevanje kulinaričnih raziskovanj, v katerih lahko vsak udeleženec prispeva svoje izkušnje s kuharijo.


Naslednja delavnica Nekaj divjega bo od 19. do 21. junija na Šašu pod Poreznom.